Het bad

 
Toen de badkamer luxueuzer werd ging men over van de losstaande badkuip op inbouwbaden. Vanaf de jaren 90 ziet men echter ook weer vaker losstaande baden. Deze kunnen tegen een muur van de badkamer staan, maar als er voldoende ruimte is ook een centrale plaats innemen. Men ziet vooral losse badkuipen in een nostalgische stijl zoals de badkuipen op pootjes, en de luxe grote, vaak meerpersoons. Met een los geplaatst bad legt men meer de nadruk op het decoratieve aspect van het bad.

Verschillende types badkuipen

Ligbad: Standaardmaat is tegenwoordig 1,60 meter tot 1,80 meter lang en 70 of 80 centimeter breed. Variaties hierop ziet men vooral in de vorm van ergonomische aspecten, het bad is van binnen speciaal vormgegeven zodat de vorm van het bad beter aansluit bij de gemiddelde vorm van de mens, en grootte. Men ziet namelijk steeds meer keuze in grotere eenpersoons badkuipen maar ook in betaalbare tweepersoonsbadkuipen.

Zitbad: Dit wordt meestal gebruikt als de badkamer te klein is voor een ligbad. Men heeft aan één kant een verhoging waarop men zit en de benen komen in het diepere deel. Dit is dus minder ontspannend en minder comfortabel baden.

Combibad: dit type bad is speciaal gevormd om er ook in te kunnen douchen. De wanden zijn rechter en lopen minder naar binnen toe aan de onderkant en bij het voetengedeelte is de kuip sowieso breder. Bij dit type badkuip ziet men ook afscherming in de vorm van een gordijn of schuifwand van veiligheidsglas of kunststof.

Materiaal van badkuipen

Badkuipen worden over het algemeen vervaardigd van acryl of geëmailleerd plaatstaal. Acryl wordt steeds vaker gebruikt ten koste van plaatstaal, omdat het warmer aanvoelt, minder glad is en bij beschadigingen geen kleurverschillen optreden. Acryl is duurder, maar het prijsverschil met geëmailleerd plaatstaal wordt steeds kleiner.

Onderdelen van een bad

De basis van een bad bestaat uit een badkuip met een kraan, een wateraanvoer en een waterafvoer. Daarnaast zijn er speciale baden met allerlei functies zoals bubbelbaden, baden met kleurtherapie en baden met massagefunctie. Door alle mogelijke variaties in de keuze aan baden, ook wat betreft kleur en materiaal en opties, kunt u geheel op eigen wijze en afhankelijk van uw budget het bad zo maken als u het wenst.